Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Konzularne zadeve /Izredni dogodki /COVID-19 /

(posodobljeno 7.01.2022)

Španija od 7. junija 2021 od potnikov, ki prihajajo iz rizičnih držav in so starejši od 12 let, za vstop v Španijo predložiti enega od naslednjih dokumentov:

- potrdilo o cepljenju zoper Covid-19, kjer je preteklo od drugega odmerka cepiva najmanj 14 dni. Sprejeta so cepiva odobrena s strani Evropske agencije za zdravila ali WHO. Potrdilo mora vsebovati naslednje podatke: ime in priimek, datum cepljenja z navedbo datuma prejema zadnjega odmerka, vrsta uporabljenega cepiva, država izdajateljica, identifikacija organa, ki je izdalo potrdilo o cepljenju. Od 1.2.2022 dalje je veljavnost potrdila o cepljenju omejena na 270 dni od zadnjega prejetega odmerka.

- potrdilo o prebolelosti, ki ga izda pristojni organ ali zdravstvena služba najmanj 11 dni po prvem diagnisticiranem pozitivnem rezultatu. Potrdilo ima omejen rok uporabe in sicer 180 dni od datuma odvzema vzorca. Potrdilo mora vsebovati naslednje podatke: ime in priimek, datum pozitivnega diagnostičnega testa na SARS-COV-2, vrsta opravljenega testa, država izdajateljica.

- negativni test RT-PCR / RT-LAMP /TMA, ki ni starejši od 72 ur ali hitri antigenski test (sprejema se teste odobrene s strani Evropske Komisije) ki ni starejši od 48 ur. Dokument mora vključevati ime in priimek, datum odvzema brisa, vrsta opravljenega testa, podatki države izdajateljice. 

Vsi potniki morajo še naprej izpolniti spletni obrazec za zdravstveni nadzor (Formulario de Control Sanitario) na spletni strani Spain Travel Health www.spth.gob.es, kjer se prejme QR kodo, ki se jo pokaže ob vstopu v Španijo (vsaka oseba mora imeti svojo QR kodo povezano s potovanjem). Obrazec morajo izpolniti tudi potniki v tranzitu. Dodatno so vsi potniki, ki v Španijo vstopijo preko letališč in pristanišč zdravstveno pregledani – nadzor obsega meritev temperature (meja je 37,5 stopinj), pregled dokumentacije ter vizualni pregled.

Ob vstopu v Španijo lahko španski organi potnike, ki prihajajo iz rizičnih držav (tudi Slovenija) naključno testirajo ali od potnikov zahtevajo, da v 48 urah po prihodu sami in na lastne stroške opravijo testiranje in rezultat sporočijo zdravstvenim organom.

Potrdila morajo biti izdana v španskem, angleškem, francoskem ali nemškem jeziku. V kolikor dokument ni izdan v navedenem jeziku je potreben prevod uradnega organa v španski jezik.

Več uporabnih informacij najdete na: https://www.spth.gob.es/faq?tab=2

Znotraj Španije veljajo različni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, določeni na ravni avtonomnih skupnosti – avtonomne skupnosti lahko omejijo vstope/izstope na svoje območje ali v posamezne skupnosti ali okrožja, če je to potrebno z namenom zajezitve širjenja okužb. Mobilnost med avtonomnimi pokrajinami je dovoljena, če niso bili sprejeti nobeni omejevalni ukrepi. Ukrepi, ki jih sprejemajo avtonomne pokrajine lahko obsegajo tudi omejitve mobilnosti v nočnem času, omejitve združevanja, omejitve obratovalnega časa gostinskih idr. Obratov, obveznost predložitve dokazila PCT (cepljenje / prebolelost / negativni test) ipd.

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenske državljane obveščamo, da je v primeru okužbe s koronavirusom ali bližnjega stika z okuženo osebo, potrebno slediti španskemu zdravstvenemu protokolu, določenemu v španski strategiji za zaznavanje in nadzor nad Covid-19 ter se nemudoma samoizolirati za vsaj 7 dni. Navedeno lahko lahko vpliva na potek potovanja in na predvideni povratek v Slovenijo. Protokol je dosegljiv na spletni strani Ministrstva za zdravje.

Na območju celotne Španije so še vedno v veljavi naslednji ukrepi:
- obveznost nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih ter na prostem
- prepoved kajenja na prostem (na javnih mestih, zunanjih vrtovih gostiln..), razen v primeru, da je med osebami zagotovljena minimalna varnostna razdalja 2m.

Več informacij po posameznih španskih regijah lahko najdete na posameznih spletnih straneh avtonomne pokrajine.

Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom svetuje, da zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19, pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti, preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve lokalnih oblasti.

Uradna obvestila španskega ministrstva za zdravje najdete na >> povezavi .

Uporabne telefonske številke:

Sloveniji lahko informacije v zvezi s CODIV-19 dobite na Nacionalnem inštitut za javno zdravje: 080 1404, e-pošta: info(at)nijz.si

V primeru, da imate vprašanja, ki so povezana z mejnimi prehodi in vstopom v Slovenijo, se lahko z njimi obrnete neposredno na pristojni organ:

MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE
POLICIJA
1501 Ljubljana, Štefanova ulica 2
Telefon: (01) 428 40 00 
Telefax: (01) 251 43 30 
E-pošta: gp.policija(at)policija.si

Kontakt za nasvet policije v času koronavirusa
Telefon: (01) 514 70 01  
E-pošta: info.koronavirus(at)policija.si

 

V Španiji se za zdravstvene nasvete v zvezi s COVID-19 obrnete na:

 • Andaluzija: 900400061
 • Asturias: 984100400
 • Baskija: 900 203 050
 • Castilla in Leon: 900 222 000
 • Castilla-La Mancha: 900 112 112
 • Ceuta: 900 720 692
 • Galicija: 900 400 116
 • Kanarski otoki: 900 112 061
 • La Rioja: 941 298 333
 • Madrid: 900 102 112 ali na spletni strani
 • Murcia: 900 121 212
 • Navarra: 948 290 290
 • Valencija: 900 300 555
 • Aragón, Balearski otoki, Kantabrija, Katalonija: 061
 • Extramadura, Melilla: 112

Preprečevanje okužbe

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom veljajo enaka načela preventive kot pri preprečevanju drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Najbolj učinkovita sta vsakodnevna preventivna ukrepa: redno umivanje rok z vodo in milom ter higiena kašlja.

Priporočljivo pa je upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • Če zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in toplo vodo.
 • Če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 odstotkov. Razkužilo za roke je namenjeno samo za zunanjo uporabo. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko stanje splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje za preprečevanje okužbe s COVID-19 (koronavirusom) priporoča predvsem redno umivanje rok z vodo in milom ter pravilno higieno pri kašlju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več informacij najdete tudi na vladnem spletišču na >> povezavi .