Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Konzularne zadeve /Izredni dogodki /COVID-19 /

(posodobljeno 16.12.2020)

Zaradi epidemiološkega razvoja in z namenom zajezitve širjenja koronavirusa so v Španiji od, 25. oktobra, razglašene izredne razmere, ki bodo trajale do 9. maja 2021. Svetujemo, da glede na aktualne razmere COVID-19, temu primerno prilagodite potovalne načrte.

Španija od 23. novembra 2020 od potnikov, ki v Španijo vstopajo preko letališč ali pristanišč iz rizičnih držav (tudi Slovenija), zahteva predložitev negativnega testa PCR, ki ni starejši od 72 ur. Slovenija je bila uvrščena na seznam rizičnih držav, ki se bo sicer redno posodabljal. Seznam je dostopen naspletni strani ministrstva za zdravje.

Od 10. decembra je mogoče predložiti tudi negativni TMA test (molekularni test), otroci mlajši od 6 let pa so predložitvi testa oproščeni. Rezultat testa je lahko po novem v španskem, angleškem, francoskem ali nemškem jeziku. Še naprej je potrebno vsaj 48 ur pred prihodom izpolniti spletni obrazec za zdravstveni nadzor (Formulario de Control Sanitario) na spletni strani Spain Travel Health (http://spth.gob.es), kjer se prejme QR kodo, ki jo je ob prihodu v Španijo potrebno predložiti španskim oblastem (vsaka oseba mora imeti svojo QR kodo povezano s potovanjem). Rezultate testa je potrebno navesti tudi v omenjenem obrazcu za nadzor zdravja. V kolikor negativnega testa ne predložite, je predvidena globa. Dodatno so vsi potniki, ki v Španijo vstopijo preko letališč in pristanišč zdravstveno pregledani – nadzor obsega meritev temperature (meja je 37,5 stopinj), pregled dokumentacije ter vizualni pregled.

Za bivanje v turističnih nastanitvah na Kanarskih otokih je potrebno predložiti negativni test, ki ni starejši od 72 ur (izjeme: otroci do 6 let, rezidentje Kanarskih otokov, osebe, ki so v zadnjih 15-ih dneh neprekinjeno bivale na Kanarskih otokih). Dodatno je določena obveznost uporabe aplikacije RadarCovid (https://radarcovid.gob.es/) za sledenje stikom COVID-19, ves čas bivanja na Kanarskih otokih ter še 15 dni po odhodu. Več informacij lahko najdete na: https://www.hellocanaryislands.com/coronavirus/

Razglašene izredne razmere uvajajo prepoved gibanja na celotnem teritoriju Španije (z izjemo Kanarskih otokov) med 23. in 6 uro, s tem da lahko posamezne avtonomne pokrajine uro uravnavajo in določijo svoj začetek in konec (začetek med 22. in 24. uro in konec med 5. in 7. uro zjutraj). V tem času je obtok mogoč le iz upravičenih razlogov (nakup zdravil, izpolnjevanje delovnih obveznosti, oskrba starejših ali mladoletnikov in vrnitev domov).

Avtonomne skupnosti so prav tako upravičene, da omejijo vstope/izstope na svoje območje ali v posamezne skupnosti ali okrožja, če je to potrebno z namenom zajezitve širjenja okužb. Mobilnost med avtonomnimi pokrajinami je dovoljena, če niso bili sprejeti nobeni omejevalni ukrepi. Socialni stiki so omejeni na 6 oseb, vendar lahko tudi navedeno avtonomne pokrajine dodatno omejijo.

Na splošno je v Španiji še naprej v veljavi:
- splošna obveznost nošenja zaščitnih mask in vzdrževanje varnostne razdalje 1,5 m v maloprodajnih obratih, gastronomiji, hotelirstvu itd.
- prepoved kajenja na prostem (na javnih mestih, zunanjih vrtovih gostiln..), razen v primeru, da je med osebami zagotovljena minimalna varnostna razdalja 2m.
- število oseb za mizo v restavracijah in barih je omejeno na maksimalno 6 oseb

Na regionalni ravni se lahko uvedejo dodatni ukrepi za zajezitev širitve virusa.

Vse regije z izjemo Extremadure, Galicije, Balearskih in Kanarskih otokov ter Ceuta in Melilla so zaprte. V te skupnosti se lahko vstopi ali izstopi le iz upravičenih razlogov: pot do službe, šole ali univerze, obiski zdravnika, upravna, sodna ali finančna srečanja, ki jih ni mogoče odložiti, obveznosti oskrbe ali vrnitev na območje prebivališča. Znotraj skupnostih je omogočeno gibanje, trgovine in restavracije ostajajo odprte z omejenimi zmogljivostmi. V številnih avtonomnih skupnostih (npr. Andaluzija, Aragon, Baskija, Galicija, Cantabira, Katalonija, Madrid) pa veljajo omejitve mobilnosti tudi med posameznimi mesti in občinami.

Za obdobje od 23. decembra do 6. januarja je predvideno zaprtje vseh avtonomnih skupnosti (z izjemo Balearskih in Kanarskih otokov). Za vstop/izstop bodo potrebni tehtni razlogi, med katere turistični razlogi niso vključeni.

Več informacij po posameznih regijah lahko najdete na posamezni strani avtonomne pokrajine.

Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom svetuje, da zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19, pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti, preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve lokalnih oblasti.

Uradna obvestila španskega ministrstva za zdravje najdete na >> povezavi .

Uporabne telefonske številke:

Sloveniji lahko informacije v zvezi s CODIV-19 dobite na Nacionalnem inštitut za javno zdravje: 080 1404, e-pošta: info(at)nijz.si

V primeru, da imate vprašanja, ki so povezana z mejnimi prehodi in vstopom v Slovenijo, se lahko z njimi obrnete neposredno na pristojni organ:

MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE
POLICIJA
1501 Ljubljana, Štefanova ulica 2
Telefon: (01) 428 40 00 
Telefax: (01) 251 43 30 
E-pošta: gp.policija(at)policija.si

Kontakt za nasvet policije v času koronavirusa
Telefon: (01) 514 70 01  
E-pošta: info.koronavirus(at)policija.si

 

V Španiji se za zdravstvene nasvete v zvezi s COVID-19 obrnete na:

 • Andaluzija: 900400061
 • Asturias: 984100400
 • Baskija: 900 203 050
 • Castilla in Leon: 900 222 000
 • Castilla-La Mancha: 900 112 112
 • Ceuta: 900 720 692
 • Galicija: 900 400 116
 • Kanarski otoki: 900 112 061
 • La Rioja: 941 298 333
 • Madrid: 900 102 112 ali na spletni strani
 • Murcia: 900 121 212
 • Navarra: 948 290 290
 • Valencija: 900 300 555
 • Aragón, Balearski otoki, Kantabrija, Katalonija: 061
 • Extramadura, Melilla: 112

Preprečevanje okužbe

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom veljajo enaka načela preventive kot pri preprečevanju drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Najbolj učinkovita sta vsakodnevna preventivna ukrepa: redno umivanje rok z vodo in milom ter higiena kašlja.

Priporočljivo pa je upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • Če zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in toplo vodo.
 • Če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 odstotkov. Razkužilo za roke je namenjeno samo za zunanjo uporabo. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko stanje splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje za preprečevanje okužbe s COVID-19 (koronavirusom) priporoča predvsem redno umivanje rok z vodo in milom ter pravilno higieno pri kašlju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več informacij najdete tudi na vladnem spletišču na >> povezavi .