Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Kultura in jezik /

Kulturna dejavnost je ena od prednostnih nalog Veleposlaništva Republike Slovenije v Madridu. Prizadevamo si vzdrževati in poglabljati stike z državo sprejemnico na področju kulture in izobraževanja. Spodbujamo vzpostavljanje stikov med umetniki in kulturnimi institucijami iz obeh držav, kulturne izmenjave med državama in promocijo slovenskih umetnikovin njihovih del v Španiji. Prav tako prispevamo k promociji slovenskega jezika v državi sprejemnici.

Od leta 2013 je veleposlaništvo pridruženi član povezave EUNIC Španija. Vsako leto sodeluje pri projektu Dneva/Tedna odprtih vrat ob evropskem dnevu jezikov (26. september), občasno pa tudi pri drugih skupnih projektih povezave.

Ključni dogodki na področju kulturnega sodelovanja

  • Dediščina živega srebra

Rudnik živega srebra v Idriji je bil junija 2012 skupaj s španskim Almadenom iz Avtonomne pokrajine Castilla la Mancha uvrščen na seznam UNESCO Dediščine živega srebra. Gre za dva največja rudnika živega srebra v Evropi, ki pričata o bogati mednarodni trgovini z živim srebrom skozi stoletja.

  • Glasba

V okviru praznovanja dvajsete obletnice diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Kraljevino Španijo je Veleposlaništvo RS Madrid vzpostavilo plodovito sodelovanje z Upravo kraljeve dediščine, Patrimonio Nacional. V mesecu oktobru 2012 je v baročni kapeli Kraljeve palače v Madridu potekal slavnostni koncert slovenskega organista Daliborja Miklavčiča.

Praznovanje državnega praznika junija leta 2013 je potekalo v Avditoriju Sony na Akademiji za glasbo kraljice Sofije v rednem Ciklu orgelskih koncertov v izvedbi organista Daliborja Miklavčiča.

  • Literatura

Od leta 2011 dalje je Veleposlaništvo RS Madrid večkrat organiziralo literarne večere v Krožku lepih umetnosti v Madridu (Círculo de Bellas Artes) s slovenskimi pesniki in književniki. Doslej smo gostili Aleša Štegerja, Marka Sosiča, Mojco Kumerdej, Tomaža Šalamuna, Vesno Milek in Borisa Cavazzo ter Janija Virka. V letu 2014 je Veleposlaništvo v Narodni knjižnici organiziralo literarni večer ob delih pisatelja Borisa Pahorja.

  • Razstave

V sodelovanju s Študijskim centrom Univerze Castilla la Mancha se je v letu 2012 začela organizacija potujoče razstave ilustracij Nikolaja Pirnata, ki so izšle v prvem celovitem slovenskem prevodu romana Bistroumni plemič Don Kihot iz Manče v letih 1935-1937 pri Slovenski Matici. Razstava je potovala po cervantesovih krajih kot so Ciudad Real, Toledo, Esquivias, Alcalá de Henares, Valladolid, Sevilla in Madrid.

V letu 2013 je Veleposlaništvo RS Madrid sodelovalo pri izvedbi fotografske razstave Primoža Bizjaka v prostorih Italijanskega instituta za kulturo v Madridu. Mladi slovenski fotograf je razstavljal velike formate iz projekta Obramba Benetk.

V Bakroreznici Kraljeve akademije lepih umetnosti San Fernando v Madridu je v letu 2013 potekala razstava Impressions + 386. Slovenska sodobna umetnost, ki združuje najnovejše produkcije slovenske grafične umetnosti. Na razstavi se je predstavilo devet slovenskih umetnikov pod vodstvom kustosinje Brede Škrjanec iz MGLC. Program Impressions + 386. Slovenska grafična umetnost je potekal v sklopu 30. Grafičnega bienala.

Leta 2014 se je v Krožku lepih umetnosti v Madridu predstavil slovenski umetnik Oto Rimele z razstavo Svetloba sence. Projekt je organizirala Umetnostna Galerija Maribor v sodelovanju z galerijama Žula in Božidar Jakac s podporo Ministrstva za kulturo RS, Občine Maribor in Veleposlaništva RS Madrid.

Septembra 2016 je v Barceloni potekal kongres Mednarodne akademije za keramiko (Académie internationale de la céramique – AIC), na spremljajoči razstavi pa se je kot ena od štirih povabljenih držav predstavila tudi Slovenija, natančneje Zavod V-OgljeV zbirki so bila predstavljena dela naslednjih slovenskih ustvarjalcev: Alenka Gololičič, Ana Hanzel, Anamarija Nuša Mulej, Andrej Volčič, Barba Štembergar Zupan, Barbara S. Podlesnik, Borut Cafuta, Dani Žbontar, Ferdo Žorž, Ifigenija Simonović, Ines Kovačič, Ivan Skubin, Kristina Rutar, Lara Štefančič, Lidija Zdešar, Ljubica Zgonec Zorko, Lučka Koščak, Lučka Šičarov, Marjeta Baša, Miljanka Simšič, Nika Stupica, Niko Zupan,  Nikolaj Mašukov, Nora De Saint Picman, Sanda Kurbus Zore, Sapana Gandharb, Taja Lojk in Urška Aljančič.