Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Konzularne zadeve /Sprememba prebivališča /

Sprememba stalnega ali začasnega prebivališča

V skladu z določbami Zakona o prijavi prebivališča mora vsak slovenski državljan, ki se namerava za stalno izseliti iz Republike Slovenije, pred odselitvijo odjaviti stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, in sicer pri pristojnem organu (upravni enoti), pri čemer navede točen naslov v tujini (država, kraj, ulica z navedbo hišne številke in poštna številka). Če tega podatka ob odjavi ne ve v celoti, ga lahko sporoči tudi pozneje.

Zakon določa še obvezno prijavo začasnega odhoda iz Republike Slovenije. Ta pride v poštev, ko namerava posameznik odpotovati iz Republike Slovenije za več kot tri mesece. Zakon sicer ne opredeljuje trajanja začasne odsotnosti, vendar se smiselno uporablja opredelitev stalnega prebivališča iz 3. člena Zakona o prijavi prebivališča. Tudi v tem primeru mora posameznik odhod prijaviti pristojnemu organu, preden odpotuje, in navesti točen naslov začasnega prebivališča v tujini. Ko pa se iz tujine vrne za več kot 60 dni ali z namenom, da bo v Sloveniji stalno prebival, mora pristojnemu organu prijaviti svojo vrnitev v osmih dneh po prihodu.

Spremembo prebivališča lahko uredite tudi na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Madridu, pri čemer se je treba zglasiti na veleposlaništvu osebno. S seboj morate prinesti osebni dokument.

Več informacij na spletni strani e-uprava.