Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /O Sloveniji /

Republika Slovenija leži v osrčju Evrope, kjer se Alpe in Sredozemlje stikata s Panonsko nižino in skrivnostnim Krasom. Značilnost Slovenije je njena izjemna pestrost na majhnem prostoru, ohranjena in raznolika narava, pestra kulturna dediščina in kultura, izjemno bogato zgodovinsko izročilo in visoka raven kakovosti življenja.

V Sloveniji je sonce sije približno 2000 ur na leto. Gozdovi pokrivajo več kot polovico površine države, zato večji del leta prevladuje zelena barva, pozimi pa sneg zapade vse do nižin. Na območju Slovenije živijo številne zaščitene rastlinske in živalske vrste. Slovenija je po mednarodnih merilih Green Destinations (Zelene destinacije) prva država, ki je postala zelena destinacija sveta.

Najvišji vrh v državi je 2864 metrov visok Triglav, ki se kot nacionalni simbol pojavlja tudi v grbu. Slovenci se identificiramo z različnimi simbolnimi ikonami, ki so nas skozi stoletja izoblikovale v to, kar smo. Kadar govorimo o Triglavu, lipi, čebelarstvu ali slovenski hrani, govorimo pravzaprav o nas samih.

Temelji slovenskih simbolov so se v duhu prebujenja narodov izoblikovali v 19. stoletju. Na razvoj in videz državnih simbolov so vplivale zlasti zgodovinske okoliščine: boj Slovencev za neodvisnost, ohranitev slovenskega jezika, geografsko enotno, torej zedinjeno Slovenijo, in boj za temeljne politične in človekove pravice.

(Viri: www.slovenija25.si, www.slovenia.info, www.slovenia.si)