Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
11.01.2012  

Razstava španske fotografije v Narodni galeriji

V sodelovanju med Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije in Ministrstvom za izobraževanje, kulturo in šport Kraljevine Španije oz. Veleposlaništvom Kraljevine Španije v Ljubljani Narodna galerija od 19. januarja do 11. marca 2012 gosti fotografsko razstavo Drugi pogled; Povezave – soočenja. Predstavljen bo velik del avtorjev z obširnega seznama prejemnikov španske državne nagrade za fotografijo, ki jo Ministrstvo za kulturo Španije podeljuje že od leta 1994. Vabljeni!

 

 

Več informacij:

 

19. januar 2012: Ministrstvo za šolstvo, kulturo in šport Kraljevine Španije je v Narodni galeriji odprlo skupno fotografsko razstavo, ki prvič združuje različne umetnike - prejemnike državne nagrade za fotografijo, ki je po šestnajstih letih obstoja dosegla svojo zrelost. Od uvedbe omenjene nagrade leta 1994 do današnjih dni je fotografija pridobila na prepoznavnosti in enakosti ostalim umetnostim ter se tako preobrazila v prvovrstno umetniško izraznost.

 

Na razstavi, ki ponuja pregled španske fotografije zadnjih šestdesetih let, je prisotna generacija pionirjev kot so Cualladó, Masats, Pérez Siquier ali Joan Colom, ki so v črno-belih fotografijah upodobili zaostalo in v obup potopljeno Španijo. Sledil jim je val ustvarjalcev z imeni kot so Cristina García Rodero, Toni Catany, Humberto Rivas ali Pablo Pérez-Minguez, za njimi pa nova generacija pop estetike, katere predstavniki so García-Alix in Ouka Leele ali pa konceptualisti Joan fontcuberta, Chema Madoz, Manuel Vilarińo in Bleda y Rosa.

 

Razstava Drugi pogled; Povezave – soočenja je začela svojo pot v Madridu v sklopu Mednarodnega Festivala vizualnih umetnosti Artendencias 2009 ter jo razširila na mednarodno raven v različnih institucijah kot so Narodna palača Ajuda (Lisbona, 2009), Veleposlaništvo Španije v Tokiju (2009) in Fundacija Aperture v New Yorku. Zatem je napolnila razstavne prostore v Palači Los Aguila v Ciudad Rodrigo. V sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije, španskega Veleposlaništva v Ljubljani in Narodne galerije v Ljubljani pa je sedaj na ogled pri nas do 11. marca letos.