Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
07.07.2017  

Otvoritev razstave "NSK (Neue Slowenische Kunst)- od Kapitala do kapitala".

27. 6. 2017 je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor skupaj s španskim kraljem Filip VI. v madridskem Nacionalnem muzeju in središčem umetnosti Reina Sofia slovesno odprl razstavo "NSK (Neue Slowenische Kunst)- od Kapitala do kapitala", ki bo na ogled vse do 8. januarja prihodnje leto.Otvoritve razstave sta se udeležila tudi minister Republike Slovenije za kulturo Anton Peršak in španski minister za izobraževanje, kulturo in šport Inigo Méndez de Vigo y Montojo ter številni tuji veleposlaniki v Španiji in približno 200 drugih visokih gostov.

Gre za prvo pregledno razstavo v zgodovini slovenskega umetnišekga kolektiva Neue Slowenische Kunst, ki so jo leta 2015 pripravili v Moderni galeriji. Razstava kustosinje Zdenke Badovinac sledi glavnim dogodkom med letoma 1980 in 1992 – koncertom, razstavam, gledališkim predstavam, performansom, gverilskih akcija in javnim razglasom – skupin NSK.

Ob madridski razstavi bo izšla tudi španska izdaja publikacije NSK from Kapital to Capital. Neue Slowenische Kunst – An Event of the Final Decade of Yugoslavia, ki so jo uredili Zdenka Badovinac, Eda Čufer in Anthony Gardner.