Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
31.01.2018  

Dobrodošli doma, Brežice 2018

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu vabi vse rojake, člane slovenskih društev in njihove prijatelje, ki želijo obiskati Slovenijo, nastopati na prireditvi ali se samo družiti in uživati v bizeljsko sremških kulinaričnih dobrotah in vinu, ki je značilno za to področje, da se obiščejo osmo tradicionalno srečanje in tako počastijo Cankarjevo leto, ki je hkrati tudi leto varovanja kulturne dediščine.

Lokalna turistična društva bodo popeljala vsa društva iz zamejstva in izseljenstva, ki se bodo prijavila, na svoje domove in v svoje društvene prostore. Tam bodo domačini prikazali ohranjanje domače obrti, naučili goste izdelovati domač kruh, mogoče bodo skupaj oblikovali turistični spominek za domov, jedli domačo hrano, skupaj pa bodo uživali v nastopih gostiteljev in članov slovenskih društev iz zamejstva in izseljenstva. Domačini namreč želijo ustvariti pristen kontakt s slovenskimi gosti, narediti dobro zabavo in hkrati prikazati vse tiste lokalne posebnosti, zaradi katerih bodo rojaki iz tujine še rajši prihajali domov, v Slovenijo.

Celodnevni program bo zapolnjen z aktivnostmi za različne okuse in generacije, zvečer pa bo na urniku koncert klasične glasbe v Viteški dvorani v Brežiškem muzeju in koncert za mlajše generacije v Mladinskem domu Brežice.

V naslednjih mesecih bo programredno osvežen na spletni strani www.slovenci.si. Urad vabi vsa društva, ki želijo sodelovati, da to s kratkim elektronskim sporočilom napovedo čim hitreje, napišejo okvirno število udeležencev in morebitne potrebe po namestitvi iz sobote na nedeljo.
Svojo namero ali morebitna vprašanja lahko naslovijo na primoz.ilesic(a)gov.si.