Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
14.09.2016  

Veliko priznanje za slovensko umetniško keramiko v Barceloni

V Barceloni od 12. do 16. septembra poteka kongres Mednarodne akademije za keramiko (Académie internationale de la céramique – AIC), na katerem so zbrani najvidnejši svetovni umetniki in poznavalci področja umetniške keramike. Na kongresu in spremljajoči razstavi sodeluje tudi slovenski Zavod V-Oglje.

Osrednja tema kongresa je "Keramika v arhitekturi in javnih prostorih". Ni naključje, da je ravno kongres v Barceloni posvečen tej tematiki, saj je mesto samo po sebi pravzaprav nekakšen muzej umetniške keramike.

Kongres spremlja posebna razstava del iz različnih koncev sveta. Med številnimi prijavljenimi na odprt razpis za sodelovanje na razstavi, ki je bil tokrat objavljen prvič, je bila med štiri sodelujoče države razstavljavke izbrana tudi Slovenija, natančneje Zavod V-Oglje, ki ga vodita Barba Štembergar Zupan in Niko Zupan. Preostale razstavljajoče države so Avstralija, Izrael in Nova Zelandija.

Na slovesnem odprtju kongresa in razstave je zbrane nagovorila tudi veleposlanica Republike Slovenije v Kraljevini Španiji, ki je poudarila, da gre za veliko priznanje razstavljajočim umetnikom, pa tudi širši umetniški srenji sodelujočih držav, udeležencem pa zaželela uspešno delo na kongresu.

V zbirki, ki bo v kulturnem centru Recinto Modernista del Hospital de Sant Pau v Barceloni na ogled do 16. oktobra, so predstavljeni naslednji slovenski ustvarjalci: Alenka Gololičič, Ana Hanzel, Anamarija Nuša Mulej, Andrej Volčič, Barba Štembergar Zupan, Barbara S. Podlesnik, Borut Cafuta, Dani Žbontar, Ferdo Žorž, Ifigenija Simonović, Ines Kovačič, Ivan Skubin, Kristina Rutar, Lara Štefančič, Lidija Zdešar, Ljubica Zgonec Zorko, Lučka Koščak, Lučka Šičarov, Marjeta Baša, Miljanka Simšič, Nika Stupica, Niko Zupan,  Nikolaj Mašukov, Nora De Saint Picman, Sanda Kurbus Zore, Sapana Gandharb, Taja Lojk in Urška Aljančič.