Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
07.07.2011  

Svetovno prvenstvo v jadralnem padalstvu, Piedrahita, Španija

Od 3. do 16. julija 2011 v Piedrahiti v Španiji poteka 12. svetovno prvenstvo v jadralnem padalstvu. Slovenske barve na tekmovanju zastopajo Jurij Vidic ter brata Aljaž in Urban Valič.

Novice Jurija Vidica s prizorišča

3. julij 2011

Piedrahita, Španija je prizorišče letošnjega 12. svetovnega prvenstva v jadralnem padalstvu. Na najpomembnejšo tekmo v sezoni je prijavljenih 148 pilotov iz 45 držav celega sveta.

Slovenske barve zastopajo brata Aljaž in Urban Valič ter Jurij Vidic. Naši trije najizkušenejši reprezentanti že nekaj let krojijo sam svetovni vrh, zato so pričakovanja razumljivo visoka.

Uradni del tekmovanja se prične s trening dnevom 4. in prvo dirko 5. julija. Tekmovanje bo trajalo 12 tekmovalnih dni vse do vključno 16. julija 2011.

Majhna vasica Piedrahita leži 180 km JV od glavnega španskega mesta Madrida in ima že dolgo in pestro zgodovino v jadralnem športu (tako padalskem kakor tudi v zmajarskem športu). Poleg drugih velikih tekmovanj, se je tu odvijalo leta 1998 tudi Evropsko prvenstvo v jadralnem padalstvu. Razgiban gričevnat teren zaradi dobrih termičnih pogojev, ki segajo tudi čez 4000 m.n.v., ponuja izkušenim pilotom izvrstne letalne pogoje in dolge prelete.   

»Sem sem prišel z ambicijami po dobrem rezultatu. Poleg posamezne uvrstitve se najedam tudi dobrega rezultata v seštevku narodov, saj smo vsi trije letos že na spomladanskih tekmovanjih dosegali dobre rezultate in formo« je povedal Aljaž Valič, ki brani tretje mesto iz leta 2009, ko je Svetovno prvenstvo gostila Mehika (Valle de Bravo).

Pričakovanja pilotov so razumljivo velika, saj je na mednarodni FAI lestvici Slovenija uvrščena visoko na 2. mestu.

5. julij 2011

Z današnjo prvo tekmovalno disciplino se je tako tudi uradno pričelo 12. svetovno prvenstvo v jadralnem padalstvu. Na včerajšnji slovesni otvoritvi s mimohodom vseh udeležencev je slovensko reprezentanco počastila z obiskom tudi začasna odpravnica poslov na slovenskem veleposlaništvu iz Madrida, ga. Jasna Lhotka.

Na današnji najdaljši dirki v zgodovini tega atraktivnega športa so tekmovalci potrebovali za 153-kilometrski prelet samo dobre 4 ure. Izjemno dobro vreme in močna termika je omogočila hitro letenje po ravnini in zanimive zračne boje. Kljub izjemni dolžini dirke smo na koncu bili priča skupinskega ciljnega doleta na katerem je ciljno črto preletelo kar 30 pilotov v 5 minutah.

Vsi trije naši tekmovalci so se odlično odrezali na današnji dirki saj je danes naš najboljši Jurij Vidic zaključil na 9. mestu, Urban Valič je zasedel 17. mesto in Aljaž Valič na 29. mestu. Ekipno pa je Slovenska ekipa izmed 45 reprezentanc zasedla odlično 4. mesto.

»Štart se mi je ponesrečil tako da sem se celo dirko ubadal z lovljenjem vodilne skupine. Približno 50 km pred ciljem mi je to naposled le uspelo. 20 km pred ciljem pa sem celo za nekaj kilometrov prevzel vodstvo, vendar sem v zahtevnem ciljnem doletu izgubil nekaj mest. Ostal mi je dober občutek za naslednje dni, kar se mi zdi zelo pomembno. Čaka nas še 11 letalnih dni zato bo izredno pomembna tudi fizična pripravljenost.« je v cilju povedal danes naš najbolj uspešen reprezentant Jurij Vidic.

Svetovna lestvica