Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
19.12.2016  

Teden slovenske kulture v Granadi

Med 13. in 15. decembrom je na Univerzi v Granadi v sklopu Svetovnih dni potekal Teden slovenske kulture. Sklop treh dogodkov smo odprli v torek s predstavitvijo projekta ter kratko zgodovino Slovenije, ki so ju za občinstvo pripravili študenti. Predstavitvi je sledil ogled dokumentarnega filma Jasne Hribernik, Zadnji čoln, ter manjša pogostitev s pokušino slovenskega vina.

V sredo smo na literarnem večeru s Suzano Tratnik v dobro obiskani knjigarni La Qarmita odkrivali feminizme in LGTB gibanje na slovenskih tleh, spregovorili o Festivalu lezbičnega in gejevskega filma ter o lezbični literaturi. Temu je sledila predstavitev zbirke kratkih zgodb, ki je izšla v španščini (Zemljepisne lege - Posiciones geográficas) ter branje.

Teden smo zaključili še z enim žensko obarvanim literarnim večerom, in sicer z mladima perspektivnima pesnicama, Aljo Adam in Veroniko Dintinjano. Adamova je predstavila svojo pesniško zbriko Zakaj bi omenjala Ahila, ki je prevedena v španščino, Dintinjana pa pesmi iz njene prve ter druge knjige (Rumeno gori grm forzicij ter V suhem doku). Pogovor je tekel o pesnicah in pesnikih, o ženski in moški poeziji, pesniški inspiraciji in še marsičem. Branje je potekalo v slovenščini in španščini.