Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
17.07.2017  

Ob dnevu mednarodnega kazenskega pravosodja MZZ poziva k odpravi nekaznovanosti za najhujše zločine

Slovenija je aktivna članica Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta, ki s svojim delovanjem prispeva k promociji in krepitvi sodišča. Ob tej priložnosti izpostavljamo pomen neodvisnega in učinkovitega MKS ter izražamo močno podporo sodišču. S ciljem aktivno prispevati k delu Skupščine in naslavljanju izzivov, s katerimi se sodišče sooča, je Slovenija najavila kandidaturo za ponovno članstvo v Biroju Skupščine za obdobje 2017 – 2020. Slovenija si  bo še naprej prizadevala za uveljavitev sprememb Rimskega statuta, sprejetih junija 2010 v Kampali (Uganda), in opozarjala na obveznost polnega sodelovanja s sodiščem.

Z dnevom mednarodnega kazenskega pravosodja obeležujemo ustanovitev MKS, prvega stalnega mednarodnega kazenskega sodišča, s čimer je bil dosežen viden premik na področju mednarodnega prava. Sodišče predstavlja vodilen mednarodni mehanizem za zagotavljanje odgovornosti storilcev za zločine v primerih, ko države tega niso zmožne ali niso pripravljene storiti same. V postopkih pred sodiščem je do danes sodelovalo že skoraj 15.000 žrtev. Več kot 180.000 žrtev je bilo deležnih pomoči Skrbniškega sklada za žrtve MKS. S svojim delovanjem sodišče pomembno prispeva k ustvarjanju jurisprudence na področju kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

MKS šteje 124 članic. Sodišče trenutno vodi preiskavo 24 primerov v 10 situacijah: Uganda, Demokratična republika Kongo, Darfur (Sudan), Centralnoafriška republika I in II, Kenija, Libija, Slonokoščena obala, Mali in Gruzija. Tožilstvo MKS nadalje izvaja začetne obravnave v situacijah Afganistan, Gvineja, Gabon, Burundi, Kolumbija, Irak, Nigerija, Ukrajina, Palestina, Registrirana plovila Komorov, Grčije in Kambodže. Do danes je sodišče izdalo 4 obsodilne in eno oprostilno sodbo; 14 pripornih nalogov ostaja neizpolnjenih.