Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
05.12.2012  

Razstava »Nikolaj Pirnat in Don Kihot« na Cervantesovih dnevih v kraju Esquivias

V ponedeljek, 3. decembra, je v kraju Esquivias pri Toledu potekala že šesta otvoritev razstave ilustracij Nikolaja Pirnata (1903-1948) iz prvega slovenskega prevoda Cervantesovega romana Don Kihot. Razstava bo do 13. decembra na ogled v Kulturnem domu Esquivias v času praznovanja Cervantesovih dnevov.

 

V sodelovanju z občino Esquivias in Društvom Cervantes je Študijski center Univerze Castilla la Mancha organiziral sedaj že šesto razstavo triintridesetih Pirnatovih ilustracij in štirih izvodov knjig v prevodu Stanka Lebna, ki so v letih 1935 do 1937 izšle pri Slovenski Matici.

 

Ob otvoritvi razstave je veleposlanik Aljaž Gosnar skupaj z županjo kraja Esquivias in predsednikom Cervantesovega društva nagovoril publiko ter se organizatorjem zahvalil za še eno uspešno izvedbo slovensko-španskega kulturnega projekta. Hkrati je poudaril umetniško moč in izraznost Nikolaja Pirnata, ki je s svojimi ilustracijami slovenskim bralcem znal dodobra približati značaje Cervantesovih junakov, kljub temu, da v času svojega življenja Španije ni nikoli obiskal.

 

Razstava »Nikolaj Pirnat in Don Kihot« tako v letošnjem letu že šestič gostuje v različnih mestih pokrajine Castilla La-Mancha: Ciudad Real, Tomelloso, Quintanar de la Orden, El Toboso, Toledo in Esquivias.