Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
23.11.2012  

SVETOVNI DNEVI SLOVENSKEGA DOKUMENTARNEGA FILMA, 26. NOVEMBER – 5. DECEMBER 2012

 

Projekt Svetovni dnevi slovenskega dokumentarnega filma, ki ga organizira Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik v sodelovanju z RTV Slovenija, se bo od 26. novembra do 5. decembra 2012 odvijal na več kot petdesetih univerzah po svetu, kjer obstajajo študij in lektorati slovenskega jezika.

Profesorji in študenti slovenskih lektoratov po svetu so v sodelovanju z RTV Slovenija prevedli devet dokumentarnih filmov z različnimi tematikami: arhitektura (o Plečniku in Fabianiju), jezikoslovje in znanost (o Jožetu Toporišiču), novinarstvo in politika (Aleksandrinke in Jurij Gustinčič), glasba (Leto hip-hopa), gledališče in literatura (o igralki in pesnici Mili Kačič), slikarstvo (o Ivani Kobilici), šport (košarkaš Ivo Daneu) in naravni dediščini (Cerkniško jezero).

V Španiji se bodo Svetovni dnevi slovenskega dokumentarnega filma odvijali na Univerzi v Granadi, na Fakulteti za prevajanje in tolmačenje, Salón de Grados, ob 20h

·         PONEDELJEK, 26. NOVEMBRA 2012 OB 20h

Otvoritev festivala s pisateljem, pesnikom, prevajalcem in urednikom Janijem Virkom. Predstavitev projekta in pogovor o dokumentarnih filmih.

·         TOREK, 27. NOVEMBER 2012 OB 20h

Metod Pevec: Aleksandrinke, 2011

Film o slovenskih ženah, ki so v 19. in 20. stoletju iz ekonomskih razlogov emigrirale v egiptovsko Aleksandrijo ter tam služile kot dojilje in varuške.

·         SREDA, 28. NOVEMBER 2012 OB 20h

Boštjan Mašera: Jurij Gustinčič, priča 20. stoletja, 2011

Dokumentarni film o Juriju Gustinčiču in njegovih refleksijah o 20. stoletju, komunizmu, kapitalizmu in zgodovinskih dogodkih.

·         ČETRTEK, 29. NOVEMBER 2012 OB 20h

Slavko Hren: Zvezde slovenskega kina: portret Mile Kačič, 1997

Življenjska zgodba pesnice, gledališke in filmske igralke Mile Kačič, prepletena z njeno poezijo.

·         PETEK, 30. NOVEMBER 2012 OB 20h

Boris Petković: V letu hip-hopa, 2010

Glasbeni dokumentarec, ki nam ponuja avtentičen pogled na hip-hop in rap sceno v Sloveniji od njenih začetkov do danes.

·         PONEDELJEK, 3. DECEMBER 2012 OB 20h

Jasna Hribernik: O cerkniškem jezeru. Zadnji čoln, 2005

Film o Cerkniškem jezeru je nastajal sedem let. V njem zasledimo čudovito sliko življenja ob največjem presihajočem jezeru v Sloveniji.

·         TOREK, 4. DECEMBER 2012 OB 20h

Amir Murativoć: Fabiani, Plečnik, 2006

Kompleksen odnos dveh velikih slovenskih arhitektov, Maksa Fabianija in Jožeta Plečnika, ki sta v svojem življenjskem obdobju bila prijatelja in tekmeca.

·         SREDA, 5. DECEMBER 2012 OB 20h

Slavko Hren: Jože Toporišič, Samotni hodec skozi neprijazni čas, 2011

Akademika Jožeta Toporišiča uvrščamo med najpomembnejše slovenske jezikoslovce, ki je poleg številne literature na temo lingvistike prispeval tudi slovensko slovnico.

Vsi dokumentarni filmi bodo predvajani v slovenskem jeziku s španskimi podnapisi.

Več o projektu najdete na spletni strani programa Slovenščina na tujih univerzah: www.centerslo.net/stu, kjer so tudi kontakti lektorjev slovenščine.

Vabljeni k ogledu!