Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
08.11.2012  

Slavnostni koncert ob praznovanju 20. obletnice diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Kraljevino Španijo

V torek, 23. oktobra 2012, je v baročni kapeli Kraljeve palače v Madridu potekal svečani koncert v počastitev praznovanja dvajsete obletnice diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Kraljevino Španijo v izvedbi mednarodno priznanega slovenskega organista Daliborja Miklavčiča.

Koncert je izjemni glasbenik Dalibor Miklavčič začel z dvema skladbama Jakoba Petelina Gallusa, katerima je sledil raznolik in zahteven repertoar skladateljev, ki so zaznamovali evropsko orgelsko umetnost od 17. do 19. stoletja, kot so Frescobaldi, Böhm, Scheidt, Bach, Lefébure-Wély, med njimi pa je publika lahko prisluhnila tudi sonatam anonimnega slovenskega skladatelja iz 18. stoletja. Mag. Dalibor Miklavčič je navedeni repertoar izvajal na španske baročne orgle iz leta 1778 in s svojo interpretacijo docela navdušil številno občinstvo.

Slavnostnega orgelskega koncerta v polno zasedeni Kraljevi kapeli sta se udeležila državni sekretar za EU Igor Senčar in njegov španski homolog Íñigo Méndez de Vigo, veleposlaniki, visoki predstavniki političnega, gospodarskega in kulturnega življenja, Slovenci v Madridu ter častni generalni konzul RS iz Barcelone, Alberto Estrada-Vilarrasa – skupaj tristo gostov.

Koncert je omogočilo Veleposlaništvo RS Madrid v sodelovanju z Upravo kraljeve dediščine (Patrimonio Nacional), k njegovi izvedbi pa sta prispevala Kulturno društvo Triglav ter Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.